Meseria e brățară de aur: noua carieră pe care o pot alege tinerii care vor să facă bani, fără să meargă la facultate

de: Mădălina Bahrim
12 04. 2022

Nu degeaba o veche vorbă din popor spune că „meseria este brățară de aur”. Un meșter priceput, niciodată nu va duce grija zilei de mâine, ci va câștiga bani, prestigiu și respect social, dacă pune pasiune în ceea ce face și învață, de la o zi la alta, să fie din ce în ce mai bun în meseria sa.

Din păcate, a avea o meserie în România a ajuns un soi de ceva rușinos. Aproape toți tinerii se îndreaptă către facultăți și tind către studii superioare, chiar dacă mulți dintre ei, la finalul studiilor, ajung să obțină o diplomă fără valoare ce nu atestă niciun fel de competențe și abilități. În final, după ani de studiu, finalizați sau nu, unii ajung să opteze pentru o meserie, văzând că n-au încotro. E o idee bună, însă acest pas putea fi făcut cu 2-3-4 ani înainte, timp în care tânărul ar fi câștigat și bani și experiență, iar acum ar fi deja la un alt nivel.

Însă nu avem o astfel de educație și ne este rușine să ne îndreptăm către meserii, crezând, în mod eronat, fie că nu sunt demne, fie că sunt prost plătite sau fără viitor. Nu același lucru se întâmplă, însă, în economii puternice, cum ar fi Germania, unde școlile profesionale se bucură de programe performante, tinerii sunt încurajați să le urmeze, motiv pentru care nu ajung să irosească ani degeaba prin facultăți sau chiar să stea acasă pe banii părinților.

Acum, începe și România să se alinieze unui astfel de concept, după ani de zile în care școlile profesionale au fost desființate sau lăsate în paragină.

O nouă meserie renaște din cenușă 

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București (11-14 aprilie, Circul Metropolitan București) vine cu o premieră pentru tinerii dornici să fie pe picioarele lor, să învețe o meserie de viitor și bănoasă.

„Academia Română de Ceasornicărie (ARC), proiectul educațional inovator creat după modelul școlii elvețiene și beneficiind de susținerea industriei de profil din Elveția, își propune să pregătească o generație de ceasornicari specializați pentru piața națională și internațională a orologeriei de lux.  Cursurile sunt gratuite, sunt organizate în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion I.C. Bratianu – București și durează 3 ani

Potrivit unei analize Allied Market Research, piața globală a ceasurilor de lux a fost evaluată la 43.661,8 milioane de dolari în 2019 și se estimează că va ajunge la 51.317,3 milioane de dolari până în 2027. Pe lângă statutul conferit proprietarilor, atributele comune ale ceasurilor de lux sunt disponibilitatea limitată, distincția socială, exclusivitatea, calitatea excepțională și prețurile ridicate”.